Huvudmeny
TwitterFacebook
Län

Flygbloggen

 

DSC_7580

Blogg från FIG-övning med YP Stockholm

Postad av den 11:11 f m i Allmänt, Blogg, Höjdpunkter, Stockholm, Uncategorized | 0 kommentarer

De flesta inom Young Pilots och FFK är nog eniga om att bland det bästa som finns är att susa fram genom lufthavet, njuta av utsikten, motorns behagliga muller och känslan av att vara fri som en fågel. Söndagen den 17/2 samlades därför sex glada medlemmar från YP Stockholm tillsammans med Flyginsatsgrupp Nord ute på Norrtälje flygfält för att göra exakt det men samtidigt också kombinera med FFK/YP-övning.

Dagen började i vanlig ordning med briefing och planering av flygningarna med preparering av kartor, driftfärdplaner, väder, flygplan och allt annat som hör till. Övningens upplägg bestod av två flygningar med två olika scenarion. Första flygningen utgick från att en storm vid namn “ Sandra “ dragit över Roslagen och gjort många människor strömlösa samtidigt som vägnätet till stor del förstörts, inte helt olikt den situation som uppstod på riktigt i början av 2019. Vi hade därför fått i uppdrag att flyga en sträcka som tog oss ut från Norrtälje mot Hallstahammar för kontroll av både kraftledningar, vindkraftverk men även en järnvägsövergång. Färden fortsatte därefter västerut strax söder om Östhammar, via Gimo för att slutligen nå Tierp där vi också landade. Längs med hela rutten hade vi som sagt i uppdrag att både spana efter skador på vägar, hus, kraftledningar osv. Vissa mål skulle också fotograferas och dokumenteras med kamera och TBOS vilket ställde krav på oss som spanare att för det första hitta alla våra mål men också få till bilder som en uppdragsgivare skulle kunna ha nytta av. Slutligen landade vi i Tierp där vi tog oss en välförtjänt bensträckare.

Väl nere på marken i Tierp fanns även tillfälle att njuta av det dagen till ära fantastiska vädret med klarblå himmel, solsken och en nästan vårliknande värme, det blaskliknande och gråa fenomen som vi vanligtvis kallar vinter i Stockholm valde för en gångs skull att lysa med sin frånvaro. Besöket i Tierp vart dock inte långvarigt och det dröjde inte länge förrän vi åter lämnade marken för att ge oss ut på övningens andra del tillbaka mot Norrtälje. Scenariot hade nu vänt till att istället handla om en situation där Sverige hamnat i krig och där FFK fått i uppdrag av Försvarsmakten att hjälpa till genom att spana efter fientliga trupper och andra mystiska saker under färden tillbaka till Norrtälje. Utöver det hade vi dessutom fått fem stycken flygfoton utdelade som var tagna någonstans utefter den rutt vi hade planerat och som vi också skulle leta upp, någon som är betydligt svårare än vad det låter… Trots detta lyckades vi pricka många av målen och samtidigt också hålla koll på vad vår fingerade fiende sysslade med… En dryg timme senare var samtliga flygplan åter tillbaka på Norrtälje flygfält. Väl tillbaka återstod inte så mycket mer än att knuffa tillbaka alla flygplan in i hangaren och självklart också äta en för alla välförtjänt lunch. Mätta och belåtna gav vi oss därefter hemåt, trötta men också nöjda efter en fantastisk dag i luften!

Så för att sammanfatta kan vi konstatera att flygning i strålande solsken drygt 1000 fot över moder Jord är härligt bara det, men att också kunna kombinera det med övning innebär att det också ökar FFK och YPs förmåga att kunna stödja samhället när det väl behövs, något som inte bara är härligt utan faktiskt helt fantastiskt.

YP Stockholm vill rikta ett stort tack till Flyginsatsgrupp Nord för en riktigt trevlig dag, det är en sann ära att få öva och flyga ihop med er!

Hampus Norrby

Blogginlägg Besök Berga

Postad av den 5:49 e m i Allmänt, Blogg, Höjdpunkter, Stockholm, Uncategorized | 0 kommentarer

Hej alla ypare!
Den 10/11 var vi i Young Pilots Stockholm på besök hos den fjärde sjöstridsflotiljen, på Berga. Denna dag fick vi besöka minröjningsfartyget Koster.

Dagen började med att vi 9 morgonpigga ypare möttes upp på älvsö station varifrån vår resa fortsatte med pendel och buss ända fram till Berga. Väl framme fick vi visa vår legitimation och möttes sedan upp av Erik som skulle leda oss genom dagen. Efter lite presentation av oss och honom fick vi vägbeskrivning ner till båtarna och började knalla. Ca 5 minuter senare stod vi utanför bryggrinden blev utsläppta på bryggan. En ständigt återkommande sak man lägger märke till när man är hos försvarsmakten är den höga nivån av säkerhet som dem håller, där inte heller Berga var något undantag från detta.

När vi kommit ombord på båten blev vi insläppta i officersmässen där vi kunde lägga ifrån oss våra jackor och de av oss som ville fick även kaffe. Här träffade vi också Ilkay som också var båtvakt denna helg.

Efter en genomgång av lite grunddata på båten mm så gick vi vidare till bryggan, alltså båtens styrhytt. Där fick vi nästan en full Genomgång av hur man arbetar på bryggan och hur man styr båten, även lite om hur ett uppdrag ombord på minröjarn kan se ut. Vi fick även kolla på instrumenten och radioutrustingen och fick där reda på att de faktiskt kan se oss när vi är uppe och flyger med våra flygplan ifrån båten!

Väl klara på bryggan begav vi oss in i båten för att besöka stridsledningscentralen. Det var från det rummet som i stort sett all kommunikation med omvärlden sker och även övervakning av radarn. Eftersom att detta var ett minröjningsfartyg behöver personalen ombord kunna identifiera om det är en mina som dem har hittat och för att göra det använder dem sig av undervattenstobbotar som kan åka ner till minan och kolla på den. Robotarna som skickades ner i djupet styrdes här ifrån ledningscentralen så vi fick även möjligheten kolla på den styrutrustningen.

Efter stridsledningscentralen följde en titt ner i sjömännens och officerarnas sovhytter. Dessa tycker jag nog var hyfsat rymliga om man ser till att de var på en båt. För sjömännen fanns både 2 och 4bäddsrum medans det bara fanns 2bäddsrum för officerarna, vilka dessutom låg i andra änden av båten.
Från sovrummen gick vi vidare till maskinrummet där de fyra vackra motorerna stod. I maskinrummet var det riktigt varmt, men vi insåg att det vi kände kan knappast vara något alls i förhållande till hur varmt det måste vara när motorerna var på. Där nere fick vi reda på lite om brandsystemet ombord och även lite om motorerna själva.

Vår färd genom båten fortsatte genom maskinverkstan upp tilllastdäcket där båtens två sonarrobbotar stod. Det största var väl en 2m² och hade en lite arm på sig för att kunna ta prover och annat kul. Finast var nog att robboten hade den fina SAAB-loggan på sidan. Det var även med dessa robbotar som besättningen hade möjlighet att röja minor.

Inne på lastdäcket fick vi även kolla på lite övningsammunition och där stod även lite gymutrustning till besättningsmedlemmarna så att de skulle ha möjlighet att träna när de var ute till havs.

Lastrummet gav oss också en inblick till båtens propellrar, vilka var väldigt intressanta.

När vi kände oss klara i Lastrummet gick vi tillbaka till mässen för en lite minipaus innan vi fick gå tillbaka till stridsledningscentralen för att få se på en inspelning från ett dyk med robboten till en mina. Snacka om att operatörerna är duktiga på sitt jobb, för oss var det nästan omöjligt att se något alls ända fram tills minan helt plötsligt dök upp!
Efter filmvisningen begav vi oss till dagens sista aktivitet, att åka pjäs!
Pjäsen på Koster sitter längst fram på båten och har en möjlighet att agera mot både sjö som luftmål. Framförallt har den en enorm svänghadtighet vilket var det vi fick känna på. I grupper om två och två gick vi in i pjäsen varpå vi fick åka med medans Erik berättade och körde runt oss. Var nog ingen som kunde hålla emot att le när den kom ut från pjäsen, var riktigt roligt, definitivt roligare än berg o dalbana!

Men tyvärr var ju pjäsen vår sista anhalt på båten och efter vår åktur så tog vi våra grejer, tackade för besöket och begav oss hem. Tyvärr missade vi en buss precis, men vi fick tiden att gå ändå och innan vi visste ordet av så var vi hemma igen.
Vi som var med på denna aktivitet vill tacka Fjärde Sjöstridsflotiljen och Försvarsmakten för att vi fick komma på studiebesök hos er, och framförallt vill vi tacka Erik och Ilkay för att ni kunde ta lite av er tid till att ge oss en fruktansvärt bra och utförlig visning av Minröjarn Koster! Tack!
Vi ses igen!
/Joakim Svanfeldt
Ordförande för Young Pilots Stockholm

Blogginlägg från Moralägret

Postad av den 8:51 e m i Blogg, Dalarna, Höjdpunkter, Uncategorized, Uppsala, Västerås | 0 kommentarer

Den 1 – 4 november var det äntligen dags för Moralägret 2018. Vi, Julia och Isabelle var två av deltagarna på lägret och vi tänkte berätta om vår helg. Helgen var upplagd full med aktiviteter samt flygning!

Torsdag:

Vi åkte upp till Mora och väl där samlades vi kl 14.00, där vi också mötte alla andra deltagare på lägret. Vi möttes av ett härligt gäng med olika erfarenheter från olika delar av landet, alltifrån deltagare samt ledare från Dalarna, Uppsala samt Stockholms län.

Direkt åkte vi till Mora flygplats och vi lekte lite lekar samt hade lite flygteori för att lära känna varandra samt flyget bättre. Sedan var det dags för bowling och gemensam middag på O’learys inne i Mora, vilket var väldigt kul.

Fredag:

Vi gick upp efter en behövlig sömn och åt frukost i stuga 8. Som var en stuga vi hade för samling samt för frukost. När klockan slagit 08:30 så satt vi i minibussen och höll tummarna för att kunna flyga även fast det regnade utanför fönstret. I flygvärlden är man väldigt beroende av vädret samt vind. Dessvärre så var vädret inte på vår sida vår sida första flygdagen.  Det gick tyvärr inte flyga men det stoppade inte oss från att ha kul. Vi fick en väldigt utförlig rundvandring av flygplatsen, baggehanteringen samt alla fordon som fanns på flygplatsen.

Efter den goda lunchen på flygplatsen satte vi oss i bilarna och vi började åka till Borlänge där vi skulle köra Prison Island följt av Laserdome. Prison Island är liknande fångarna på fortet och vi blev uppdelade i lag. Efter 2 hektiska timmar med fullt av spännande utmaningar  stod laget ”kryckan” som vinnare. Vi började röra oss mot laserdome men först ett stop på Borlänges mysiga Ica Maxi.

Vi skulle köra Laserdome i 1 timme och det var en intensiv samt rolig timme men efter laserdome var alla helt slut. Vi åt middag i Borlänge och sedan bar de av hemåt till stugorna på Sollerö Camping där vi bodde under veckan, som för övrigt var helt nyrenoverade! 

Lördag:

Äntligen, vi skulle få flyga. För några av oss var det den första gången men definitivt inte den sista! Att få flyga runt i Dalarna var helt fantastiskt och alla klarade av att navigera helt perfekt. Vi fick flyga 2 gånger och medans vi väntade på att få flyga så fanns det självfallet fika (vi är ju ändå Frivilliga fikakåren).

Under lägret befann vi oss på Mora flygplats på dagarna, vilket gjorde att vi satt och åt lunch i en helt egen terminal vilket var lite ovanligt. När vi alla flugit klart för dagen så var det dags att åka hem till Stugorna.

Vi åt middag i Mora Parken där vi fick en smarrig buffé. När vi sedan hade haft en trevlig middag så åkte vi hem igen, väl hemma umgicks vi och sedan gick vi och la oss.

Söndag:

Det var sista dagen på lägret och det var dags för sista flygningen, vädret var på vår sida så vi passade på att flyga. Dagen började precis som de andra dagarna på lägret, upp vid samma tid, frukost, packningen följt av lite städning då de var dags att checka ut från Sollerön. 

Sedan begav vi oss till flygplatsen i vanlig ordning. Vi samlades i lektionssalen där vi gick igenom dagen lite kort. Det var dags för ett besök hos ambulanshelikoptern, vi fick en genomgång av besättningen som jobbar ombord. Therese och Joakim som jobbar som HCM (Helicopter Crew Member) respektive Pilot på H145. Vi passade på och ställa många frågor till dem och de visade även runt oss inuti helikoptern.

Efter besöket på Ambulanshelikoptern så stod flygning på tur på schemat och vi hade ritat ut en rutt på 60 Nm vilket tar cirka 40 minuter. Flygningen var lite guppigare än lördagens, men minst lika rolig och kul. Lunchen efter flygningen bestod av klassiska köttbullar med potatismos. Sedan var det dags för samling, och när alla hade flugit samt ätit klart var det dags för ett klassiskt gruppfoto följt av ett hejdå till alla de härliga människor vi träffat denna helg.  

Tack för denna helg!

Med vänlig hälsning,

//Julia Ricci Lucchi & Isabelle Bergqvist

                                 

Återträff Bunge Blogg

Postad av den 7:00 e m i Allmänt, Blogg, Stockholm, Uncategorized | 0 kommentarer

Den 7 september kl:18:00 träffades årets Bungegäng (dock inte alla då vi saknade 6 personer som hade fått förhinder :(,) vid Bålsta station där vi sen skulle åka till Långtora flygfält för en rolig helg. När vi åkte till Långtora så var det kalkoner på vägen som vissa av oss kunde tänka sig till middag, men det vart jättegoda hamburgare istället. Långtoras flygfält låg inte vid klubbhuset utan lite längre bort, när vi ställt in väskorna och packat upp så samlades vi igen. Efter vi ätit mat fick vi en jättebra lektion av Lars-Åke om hur flygplan flyger och om vad luft egentligen är för något. Vi fick ställa vilka frågor vi ville då inga frågor är dumma! Efter det var det gick vi ock la oss.

På lördagen startade vi dagen tidigt med gemensam frukost. Efter frukosten var det dags för briefing i vanlig ordning. Vi promenera bort till flygfältet där vi skulle möta upp våra instruktörer för dagen. Briefingen leddes av flygklubbens skolchef som gick igenom hur segelflyg hanteras, hur dem fungerar, om utbildning inom segelflyg, lite kort om flygklubben och säkerheten under flygningen.

Sen var det dags för flygning, blandade känslor var det. Det var både pirrigt, nervöst och förväntansfullt. Många av oss hade aldrig flugit segel förut, så man visste inte riktigt vad man hade att förväntade sig. När alla hade flugit klart så började det åska, men det var låååångt bort. Tillslut började det småregna men vi tänkte äsch det var väl inget tills himlen öppnade sig och det kom hagel stora som kulor, vi stod alla i en hangar och skyddade oss från ovädret. Som vanligt i Sverige som varade ”stormen” bara en stund och sedan sken solen igen och vi började tvätta flygplanen. Efter flygplanen var tvättade åkte vi till ICA Maxi och köpte saker till middagen och även godis såklart. Till middag blev det tacos och sedan kollade vi på filmerna flygplan och flygplan 2, men även en liten stund på Jas 39 Gripen.

Söndag morgon var det efter frukost och packning dags att åka hem igen. En riktigt rolig helg på många sätt! Vi ses igen!
Julia, Vilma och Isabelle

Vi i YP Stockholm vill också passa på att tacka Stockholm Segelflygklubb för en mycket bra helg för alla ungdomar! Tack för det bra jobbet och till alla som var med och flög eller hjälpte till på fältet! Vi ses igen!

Fjärde dagen på YP fortsättningsutbildning

Postad av den 8:20 e m i Blogg, Fortsättningskurs, Höjdpunkter | 0 kommentarer

Dagen började segt, alla möttes vid frukosten och laddade upp för utbildningens sista navigation. Alla var nervösa, det kändes som en uppkörning fast vi inte körde planet… Efter frukosten samlades vi för en met-brief och sedan åkte vi mot flygplatsen. De första flygpassen hade fint väder men efter lunch så dök ett oväntat Cumulonimbus upp och vi fick köra flygplanslära i flygplatsens klubbhus. Där åt vi också lunch och FFK var väldigt generösa och ödmjuka och bjöd besättningen på glass. På flygplansläran lärde Sebbe oss (och några tyskar som tittade in genom fönstret) om motorer och flygplans uppbyggnad. Vi avbröt mitt i lektionen för att avsluta flygningarna och då också vår sista Nav-övning. Sen åkte vi tillbaka till Ålleberg för att lära oss om flygplansinstrument och för att äta middag. Det serverades vegetarisk lasagne och Sergio tyckte så synd om djuren för att vi åt deras mat så han köpte hamburgare istället. Nu är alla eleverna utspridda för att plugga inför slutprovet imorgon, senare under kvällen ska vi ha den klassiska Top Gun filmkvällen med onsdagsmys. Kvällen avslutas här med oss skrivandes den sista bloggen från Fortsättningskursen och med Sergio sittandes i The Chair of Shame för att han kom TVÅ MINUTER ”SENT”!

 

/Emilia, Dimi och Sergio

Fortästtningsutbildningen, tredje dagen!

Postad av den 10:23 e m i Allmänt, Blogg, Höjdpunkter, Uncategorized | 0 kommentarer

Idag började dagen med en välsmakande frukost, som vanligt. Därefter kom briefingen, där vi bland annat gick igenom Metar och Taf för dagen. Vi rullade mot Falköping flygplats med lite disco i bilen. Då började nav-tvåan. Vi var taggade men samtidigt nervösa, alla ville prestera. Medans halva gruppen flög bland molnen, satt den andra hälften och planerade nästa rutt. Vi fick då färre brytpunkter för morgondagens kurs, men något säger oss att det inte kommer att vara lättare. Men vi får hoppas på det bästa, och som Lars-Göran sa ” snacka, ta för er och sluta va fega”.

 

Sen rullade vi hemåt med musik i öronen, där fick vi en väldigt nyanserad lektion om Aerodynamik. Den gjorde oss väldigt hungriga men som tur var middagstiden kommen. Därefter gick vi igenom TBOS, som kombinerades med en tävling, där adrenalinet brusade upp så mycket att Sebastian nästan blev skadad. Som tur gick allt bra och vi ser fram emot NAV 3:an imorgon.

 

Puss och kram

Cecilia. Elin och Dzhemma

Andra dagen på Fortsättningsutbildningen!

Postad av den 8:37 f m i Allmänt, Fortsättningskurs, Höjdpunkter, Uncategorized | 0 kommentarer

Hallojsan! Morgontrötta små elever åt sin första frukost tillsammans innan lägrets första lektion startade. Vi började med en kort repetition av METAR och TAF, detta hade vi användning för senare under dagen…

Vi lärde oss om metrologi, navigation och flygsäkerhet. Kunskapen formade vår färdighet för att vidare kunna sätta kurs mot nya breddgrader. AKA (also known as) flygning. Vi tog oss på en roadtrip med musik och glada miner från Ålleberg till Falköpings flygplats. Här åt vi lunch i solen eller inomhus innan flygningen påbörjades. I grupper förberedde vi oss och flög två flygningar som vi själva planerat och ritat ut på individuella kartor.

 

Plötsligt! Kom ett CB (cumulonimbusmoln) in över klubbhuset i Falköping. Molnen grät men det stoppade inte vår euforiska aura. Tillsammans besegrade vi CB molnen och fram bakom molnen kom nu våra tappra piloter och navigatörer. Uppe på höga höjder (1000ft) samlades kvarlevor av stormen i form av flugor. Dessa tvättade vi sedan bort under en aktivitet som kallas att natta planen. Efter att vi pussat planen godnatt tog vi oss tillbaka till Ålleberg men minibussar för att äta middag i form av fläsk, potatis och brunsås.

Sedan hade vi lektion i TBOS och en ytterligare genomgång av METAR och TAF denna gång redovisad av Sergio, Elin H. och Emilia.

Sist men inte minst åkte vi till Coop i Falköping där vi stötte på några Epatraktorer. Vi tog oss i säkerhet med ännu en roadtrip med massa sång och gaming-snack. Med godis is munnen och chips i påsen vill vi nu önska er alla en riktigt fin kväll.

 

Puss puss från Cecilia, Dimi och Emmy!

Young Pilots fortsättningsutbildning, första dagen

Postad av den 9:25 e m i Fortsättningskurs, Höjdpunkter, Uncategorized | 0 kommentarer

Idag är det den 15 juli och det är första dagen på bloggandet från Fortsättningskursen på Ålleberg!

Dagen började med att alla var sena p.g.a. en tågspårsbrand men efter flera deprimerande tågtimmar så anlände vi alla till Falköping (Oststaden med begravningsmuseét som också kallas segelflygarnas mecca). Här fick vi våra flygoveraller och en massa prylar samt feta patches. Overallerna passade typ alla utom Dzhemma… Därefter fick vi en introduktion och en rundtur runt berget. Vi fick också höra en lärorik och extremt rolig historia av make-up artisten samt piloten Lars-Göran. Tydligen så finns det tolv gyllene riddare sovandes i berget samt en häxa Ålla som frambringar dimma genom att laga mat. Vi hade också frågor…

 

Sen kom Sergio med VM-resultatet 4-2 till Frankrike och det är vi glada över! (England kom på fjärde plats vilket vi är ännu gladare över!!!)

Sen åt vi och efter att vi hade ätit så hade vi team-building som faktiskt var rolig och där vi upptäckte Sebastians akrobatik-skills. Sen avslutades dagen med brännboll och kubb. Vi tycker att det har varit kul och ser fram emot resten av dagarna!

 

/ Puss och kram från Emilia, Dzhemma och Sergio

 

 

Bungeblogg slutblogg

Postad av den 2:23 e m i Blogg, Höjdpunkter, Stockholm | 0 kommentarer

Sista dagen på Bungelägret brukar deltagarna få skriva ned sina upplevelser, om det var något som var speciellt roligt och hur lägret i sin helhet har varit! Vi ledare har haft en helt fantastisk vecka och vill rikta ett speciellt tack till alla er deltagare för att ni peppat och tagit hand om varandra så väl. Kram från hela ledargänget till er alla!

Foto: Dmitrij Karpenko

Vi här på bunge har precis städat klart husen och fick i uppgift att skriva om denna fantastiska vecka. Vi samlades vid tc på söndag morgon och vi alla välkommnades. Efter det tog vi oss med pendeltåg och båt till Gotland/ Visby där alla andra ledare väntade, vi alla fick kramar av ledarna och vi fortsatte mot bunge. Bunge består av ett vandrarhem (mycket fräsch) och ett flygfält/hangar. I hangaren finns gamla stridsplan och även små plan. Vi har fått lära oss navigera, mer om flygmaskinerna,fota och FFK’s spännande TBOS (ta bild och sänd). Varje dag började med att vi kollade vädret med hjälp av metar & taf efter det fick vi flyga och lägga en kursplanen. Maten här är såååå god tillochmed maten med lök i var god (jag gillar inte lök). Denna vecka har varit så rolig,lärorik och helt över mina förväntningar. Ledarna här är helt fantastiska och alla som jobbar på vandrarhemmet och vid flygfältet också. Skulle jag få chansen att få åka hit igen skulle jag ta den!
Mvh Isabelle Bergqvist

Den här veckan har varit super rolig och väldigt lärorik. Jag har lärt mig massor nya saker bland annat om TBOS, meteorologi och såklart saker om flyg. Vi började veckan med att alla samlades på Stockholms central där vi sedan tog oss med tåg,båt och bil till Bunge. Under veckan har vi fått väldigt god mat. Vi blev tilldelade rum och fick kläder som vi skulle ha på oss. Vi fick prova att flyga och det var väldigt roligt. Allt roligt som vi har varit med om går inte att skriva i detta meddelande på grund av att vi har varit med om så mycket kul.

Med vänliga hälsningar
Saga

Förra söndagen var lägrets första dag. Alla deltagare plus två ledare träffades på Stockholms centralstation och vi färdades tillsammans till. Att alla träffades innan lägret gjorde att vi lärde känna varandra bättre än om alla hade färdats separat till Bunge. Under hela lägret har vi hållit ihop som en grupp.

Dagarna är proppfulla med aktiviteter och minimalt med dötid förekommer. Man blir mycket trött efter en dag från 07:00 till c:a 22:00, så för er som vill gå på det här lägret föreslår jag att man går och lägger sig i tid, så att man inte sitter och sover på teorin, som många gjorde på årets läger. All teori och flygningar håller en hög kvalité.

Ledarna är snälla och kunniga inom området.

Maten på vandrarhemmet är vällagad och vandrarhemmet i helhet håller en hög kvalité.

Mvh Jasper

Denna vecka har gått alltför fort, känns som bara igår som jag släpade väskan genom den labyrint som är Stockholm Central. Den första dagen ägnades åt att kunna hitta runt på flygfältet och att lära sig varandras (nu när jag skriver detta på den sista dagen så har jag nästan lärt mig alla namn) ”Stolt”. Under första halvan av veckan så var det ganska mycket flygning och teorilektioner samt färdplanering… d.v.s. sitta med en karta och en linjal och låtsas som man vet vad man håller på med. På kvällarna samlades vi alla på sofan och kolla på tv (speciellt om det var VM-match på) Vi hölls sysselsatta jämt Och det fanns inte en tråkig stund och på morgonarna så joggade några av oss…. (astrevligt). Känns tungt att vi ska åka tillbaka, hade hellre stannat här!

I söndags skulle vi träffas på t-centralen där vi sen skulle åka till Nynäshamn jag var både nervös och taggad på vad som skulle hända sen. Sen när vi alla träffades åkte vi gemensamt till Bunge.

Sen i tisdags var min första flygning med små plan, det var rena drömmen för mig, det var helt underbart. Känslans när vi startar och lyfter upp i luften.

Den bästa dagen var nog i torsdags när vi åkte till Visby, hälften fick åka bil ditt och hälften flyga ditt. Efter gick vi runt i Visby ett tag, sen gick vi till ett hus där SAAB hade en plats, vi fick äta lunch och efter fick vi möta Christer Fuglesang och det var jätte häftigt

Ledarna var också jätte trevliga och roliga. Det här var det roligaste lägret på länge.

/Noa

Varje morgon åt alla frukost tillsammans. Maten var väldigt god! Vi hade två flygpass per dag men eftersom första dagen vädret var dåligt, hade vi fyra flygpassa andra dagen. Förutom flygningen hade vi teori lektioner. Vi lärde oss mycket om flygplan och väder. Vi flög inte bara runt Bunge. En gång flög vi till och med till Visby. Det var väldigt härligt! Tyvärr bada vi inte eftersom det var inte så varmt, men annars var det väldigt roligt!

Jag tycker att det var ett väldigt roligt läger med många aktiviteter och mycket flygning. Det var flygning varje dag förutom när det var dåligt väder. Fantastiska ledare och mycket god mat. Alla deltagare såver i ett eget hus med fyra toaletter, kök och ett vardagsrum.

Jag hade en bra upplevelse på lägret.

8/10

Bunge har varit ett äventyr som jag aldrig kommer glömma. Jag träffade underbara människor första dagen och klickade med min rumskompis direkt. Isabelle är en underbar människa och har hjälpt mig genom allt. Vi har skrattat tillsammans, sovit tillsammans osv. Jag har även träffat Josefin som är en grym artist och en underbar klippa att luta sig mot med ett underbart skratt och bästa råden. Daniel är clownen som gör även de tråkigaste till något kul. Adrian är otroligt snäll och bryr sig ofantligt mycket. Wilma och Idun har varit ett stöd genom mycket slit och ändån stått där med ett leende. Alexandr har pumpat bra musik och lättat på stämningen, det är även han jag har flugit mest med så vi har tvingats att samarbeta mycket och lita på varandra vilket har gjort att jag lärt känna honom. Ledarna är underbara och är sjukt bra piloter, lektionerna blir kul när dom är med och de gör att tiden går fortare. Om man mått dåligt så finns det alltid någon som hjälper till och får en att skratta. Detta läger har gett mig en ny familj och ett större intresse och förståelse för flygning. Gemenskapen är underbar och alla tror jag har trivts. Är så glad att jag valde att göra detta och nu bär det av mot ett certifikat snart!! Bästa upplevelsen i mitt liv. Det är så värt det!

Vi möttes i tc för idag 1 vecka sedan, det vad både kul och spännande men sammtidigt var man väldigt trött, på resan till bunge lärde alla känna minst 1 person och redan när man kommit till bunge hade man snackat med ganska många. När vi var vid bunge så körde vi namnlekar så redan första dagen kunde man allas namn och man hade lärt känna några. Vi fick overaller, med det fanns båda fördelar och nackdelar. På morgonen var det skönt att inte behöva tänka på vad man skulle ha på sig men på kvällen var det lite drygt att gå runt me de när man bara var på sitt rum. På mornarna vaknade man klockan 7:00 för att äta frukost. Det tog ett tag att vakna och det var ganska jobbigt men dagen blev mycket längre och man hann med mer. Redan andra dagen fick vi flyga. Första flygningen var väldigt rolig och detsamma med resten, dock fick man vissa gånger ont i huvet men det var det värt. Teorilektionerna var roliga ibland och lite mindre ibland. Man lärde sig något på varje lektion. Maten i huset var väldigt god och jag såg ej en ända människa som ej gillade maten som Anki laget med resten av köket. En dag åkte vi till Visby vilket var väldigt kul eftersom vi träffade både Christer Fuglesang och vi fick väldigt mycket fri tid där. En dag åt vi pizza vilket också var väldigt gott. Idag är det sista dagen vilket är både synd och skönt. Det här var en väldigt roligt äventyr som jag kommer minnas, jag tycker att andra flygintreserade borde på uppleva dethär också. Tack för mej;)

Bunge har varit otroligt roligt, flyga, navigera, fota och göra det samtidigt innebär att man hela tiden har något att göra uppe i luften. Fantastiskt bra ledare gjorde allting roligt. Och kompisar och god mat. Allt detta har bidragit till att göra detta sommarlov lite extra speciellt 🙂

Vi möttes på t-centralen sedan tog vi tunnelbanan till Nynäshamn sedan på Nynäshamn gick vi på båten som skulle ta oss till Gotland.
På båten så lärde man känna 2-4 personer som man va med i en liten grupp som man skulle göra olika uppdrag med uppdragen va svåra och inte så jätte roliga men de va kul att gå runt och snacka men människor. När vi kom fram till Gotland så möttes vi av alla andra ledare som tog oss till bunge. När vi kom fram gjorde vi inte jätte mycket vi lekte lekar sedan åt vi och packade upp alla saker.

Nästa morgon väcktes vi av en trumpet och de v skit jobbig och de skulle man vana till varje morgon runt 6.40.

Sedan åt vi frukost de va skit gott men fett stelt i bordet där vi satt.
Som alla andra dagar va både frukosten och maten Anki lagade med sitt köks tema as god.
På kvällen skulle vi barn laga maten och de va kul och man lärde känna flera för man var uppdelade i ennu en till grupp.

Dagen efter flög vi och de va kul men mådde skit. Andra dagen flög vi också och jag mådde skit då med men sista gången vi flög va nice för ja mådde bra förutom huvudvärk men de släppte efter ett tag så de va Nice.
Nu umder sista dagen typ sög vi fick gå upp äta sedan städa inte bara vårat utan läsarnas också på deras toaletter och så medans dom stog och titta på och gav oss mer uppgifter utan att hjälpa till så de gick fortare men nu ska vi ta en gruppbild så bye bye

De här läget har varit as grymt! Flera nya vänner som jag tänker hålla hårt i och en nytänd glöd för flyg. Efter att ha testat dem olika flygen, piloterna och uppdragen sett alla olika stilar känns det som jag verkligen förstår hur stor flygvärlden egentligen är, och ledarna & organisationen gör verkligen allt för att låta oss se alla möjligheter. Jag tror vi alla här kan hålla med om att lägret var lyckat och att vi alla haft superkul och lärt oss mycket, både i luften och i soffan under VM.
Kommer sakna den här platsen och alla människor jag träffat och är så otroligt tacksam för allt jag lärt.
10/10 absolutely recommend!

Hej allihopa! Jag heter Wilma Bengtsson och var en av deltagarna på Bungelägret år 2018. Detta var en av de bästa veckorna i mitt liv. Allting startade på Stockholm central en pigg och nervös morgon då alla möttes. Jag tyckte att det var väldigt svårt att föreställa sig vad som skulle hända vilket gjorde mig nervös men nu i efterhand så känns allting sååååså bra. Under tiden blev alla mer o mer bekväma med varandra och nu sitter vi här på sista dagen som vänner för livet.

Vi har lärt oss en hel del nya saker, intressant dessutom. Det var en bra grund med kunskap som sedan kan byggas på eftersom viljan för att lära mer om flygmaskiner och allt runt om kring de finns kvar.

Jag är så himla nöjd med veckan och tack till alla som har gjort den helt perfekt med god mat, bra flygturer, en heeel del skratt, kramar, vattenkrig, glädje och olika äventyr. Tack tack tack ❤️

Wilma Bengtsson

I början av lägret tyckte jag det var väldigt nervöst och jag längtade hem väldigt mycket. Senare runt onsdag till torsdag tyckte jag det var jätte roligt och det kändes som att jag upplevt de bästa dagarna i mitt liv. Jag trodde det skulle kännas mer skönt än jobbigt att resa hem men jag hade fel. Jag ha att verkligen kommit in i en helt ny familj.

Mvh//Marcus

Kul med mycket aktiviteter, alltså ingen dötid! Vi möttes upp på T-centralen vilket gjorde att redan då började alla lära känna varann.
En vecka som gått så fort att många av oss knappt minns vad vi gjort.
Framförallt så flög vi i princip varje dag, utom en dag. Men det kompenserades med att flyga dubbelt så mycket nästa dag 🙂
I luften fick navigera till olika brytpunkter med hjälp av piloten.

Hela veckans aktiviteter var alla väldigt roliga. Schemat var fullt av sysselsättning och det blev inte mycket slösad tid. Jag tyckte att det var extra kul med uppdragen vi fick i flygplanen. Tex navigerade vi och tog kort själva samtidigt som piloten bara tog instruktioner. Det fick mig att känna att jag hade mer ansvar under flygningen.

Vi möttes vid t-centalen sen så åkte vi till Nynäshamn och därifrån tog vi båten till Gotland. När vi kom fram så samlades alla och fick sina rum och kläder. Vi fick också grupper som vi skulle ha på aktiviteter hela veckan. Med dom här grupperna skrev vi regler som man skulle följa. Nästa dag så hade vi teori hela dagen. Vi har fått flyga mycket den här veckan och lärt oss navigera och fota i luften. Jag fick jätte ont i huvudet alla gånger vi flög men inte första gången. Maten har varit jätte god här och det har varit kul att flyga. Vi har fått tvätta flygplan och laga våran egen middag. Varje morgon har vi väckts klockan 07:00 av en ledare som spelar trumpet och klockan 07:30 ska man vara i matsalen och äta frukost. Det har varit kul att få lära nya människor och gå på promenader på kvällarna. Vi har fått åka till Visby och där så va det massa människor som gick i parad och sa ”inga rasister på våra gator” sen var det också en del nazister. Vi fick träffa Christer Fuglesang och äta lunch me honom. Efter det gick vi runt i Visby och umgicks. Den sista dagen st vi bara fått städa våra rum och även behövt städa åt ledarna som smutsat i sitt eget hus. Nu ska vi till vandrar hemmet så mst gå hejdå.

Hej! Jag är en person på 14 år och i år var det första gången jag var med på bungelägret. Det har varit superkul att träffa så många nya människor och lära känna alla. Jag känner nästan alla här så bra nu och det är roligt att snacka med alla och diskutera till exempel flygturer. Det jag tyckte var roligast med veckan var att flyga iväg till Visby och vara i gruppen men ändå vara så att man kunde göra lite som man ville. Det jobbigaste med lägret var att komma ihåg allt man lärt sig eftersom det var ganska mycket att lära. Men efter att jag testade den praktiska delen så förstod jag allt mycket bättre. Nu när jag ska lämna lägret så känns det som om jag har lärt mig väldigt mycket och fått många nya vänner. Det här är en sak jag kan säga att jag SKA göra om så fort så möjligt eftersom det var så kul 🙂

Denna vecka har varit så speciell och händelse rik. Jag var nämligen varit på FFKs läget 1 vecka på Gotland. Jag har inte haft någon erfarenhet om ämnet flyg vilket har ledet till att jag har lärt mig så otroligt mycket nya och spännande saker.
Under denna vecka har jag fått lära mig om meteorologi, flygplanlära, hur man navigerar, hur man kommunicerar i flygvärlden, säkerhet och en massa mer. Jag är helt klart fått ett flygintresse efter detta. Jag har även fått en inblick om hur yrket och hur hobbyn kring ämnet ser ut genom att träffa en massa människor som ät proffs på deras grej, personer som duktiga ledare, Christer Fuglesang och sjöräddningen. Men höjdpunkt av allt var såklart flygningen, känslan att åka upp och bara sväva runt och en sån fin utsikt. Men även när vi kunde höja svårighetsgraden och lära oss att navigera planet och leta brytpunkter och fota olika objekt och liknade.

Sammanlagt så har vi haft en super rolig tid och häng tillsammans och rekommenderar det lätt till alla, jag är iaf inte klar med flygningen. / Julia

Tack för en rolig vecka!
På söndagen möttes vi alla vid centralen och skulle åka gemensamt till Nynäshamn och därefter vidare till Visby. Vad har jag gett mig in på tänkte jag direkt när vi satte oss på tåget till nynäs. Jag känner ingen här och har inga större erfarenheter om flygkunskap så jag tyckte att det skulle bli lite jobbigt eftersom jag hörde hur de flesta hade flugit småplan innan och kunde massa saker som jag inte kunde. Men ju mer tiden gick desto roligare blev det, jag lärde känna nya personer och allt blev genast mycket roligare. Efter några dagar in på lägret så lärde man känna alla lite och kände sig inte lika ensam. Nästan varje kväll så spelades det VM-matcher och då satt vi ofta väldigt många och kollade och hade det trevligt.
Veckan var full av glädje och skoj.

Mitt bästa minne från lägret var när vi fick träffa Christer Fuglesang och höra hur det var att flyga upp i rymden. Det var väldigt intressant för man har ju hört mycket om honom och aldrig riktigt haft den kunskapen om vad som krävs för att åka upp i rymden och hur det är där uppe.// Elliot Collin

Bungeblogg dag 6

Postad av den 10:42 e m i Blogg, Höjdpunkter, Stockholm, Uncategorized | 0 kommentarer

Dagen började som vanligt med en springtur för vissa och sedan en supergod frukost. Sedan tog vi oss ner till hangaren och teorisalarna för vädercheck och briefing. På briefingen fick vi ett ”case” förklarat för oss där en storm hade ägt rum under natten. Ovanligt många grejer hade ägt rum på en och samma natt. Det vi skulle göra var likt det man gör under en riktig sökning som besättningarna i FFKs olika flyggrupper, alltså försöka lösa ett uppdrag som annars hade varit svårt eller mindre effektivt att lösa från marken.

Vi blev indelade i fyra grupper och varje grupp fick en morgonflygning och en kvällsflygning med varsin rutinerad pilot. Ett exempel på uppdrag vi fick var att söka igenom nordöstra Gotlands kraftledning, vindkraftverk och en vågbrytare då casets uppgifter säger att de tre platser kan ha blivit skadade efter denna storm som dragit in över Gotland. Samarbetet i den besättningen som jag var med i, gick oerhört bra. Vi lyckades med det vi skulle plus att vi gjorde ett eller två extrauppdrag som vi fick via radiokommunitkation direkt från Bunge flygfält. Man kände verkligen ett stort ansvar när man skulle hålla koll på navigeringen och när och hur man skulle fotografera. Efter vi landat var det mest bara fri lek. Till middag åt vi tacos som vi själv lagat och sedan hade vi vattenkrig. Det var helt klart en av de roligare kvällarna när man lärt känna alla så väl.

Marcus & Wilma